Tuesday, July 13, 2010

Turism

Turism har skapats av att vi som har råd beger oss till vackra platser på andra ställen i världen. Vi vill besöka det som är orört, genuint, pittoreskt, bedårande, spännande, annorlunda och storslaget.

Tyvärr finns det ett omvänt samband mellan turism och alla dessa adjektiv. Så fort antal besökare till en plats överstiger antalet då begreppet besökare omvandlas till turism, minskar tjusningen med platsen. Säkerligen finns det undersökningar som visar att det finns matematiska negativa samband mellan pittoreskt och antal turister.

Vissa orter arbetar aktivt med att bevara det genuina, såsom Palma, men det går aldrig hela vägen ut. Turister i sig är ärligt talat ganska fula. Grälla sportshorts, sladdriga linnen och fula kepsar står sig rätt slätt mot spanjorernas tidlösa eleganta mörka byxor och enfärgade skjortor.

En flygplats på en turistort är essensen av fritidsresandet och där frodas det fula ohejdat. Det som kallas mat serveras i pappkartonger i bjärta färger och människor exponerar gladeligen sina brunbrända och överviktiga kroppar med alltför lite kläder.

Snobberi kan man tycka, men att vilja bevara det enkla och genuina kan väl aldrig vara av ondo? Så länge det inte är fråga om att romantisera andra människors fattigdom, men det är en helt annan fråga.

No comments:

Post a Comment