Monday, August 24, 2009

Miljövänligt

Ibland tycker jag att vi svenskar har dålig självbild. Vi tycker att vår numera nerlagda kommunala musikskola var unik och sörjer att den inte längre finns. Eftersom vi tycker att den var unik skriker vi inte så högt, visst förstår vi att det inte kan vara lika bra som på 70-talet. Det faktum att varje amerikansk skola ger sina elever tillgång till att spela i såväl band som orkester, helt gratis, tänker vi inte på.

Att vi svenskar däremot är helt fantastiskt miljömedvetna, tycker jag inte att vi är lika medvetna om. Hos varje svensk tycks det sitta i ryggraden att sortera sopor, köpa bensinsnåla bilar och slänga skräp i soptunnor och inte på gatan. Att man i Sverige skulle se någon slänga skräp ut från bilfönstret känns lika osannolikt som att en fransman inte skulle tycka om ost. I USA är det en inte alltför ovanlig syn.

Sverige släpper ut ungefär 6-7 ton koldioxid per person om året, bara Schweiz är bättre i Europa. USA släpper ut över 20 ton per person och år! Och vad gör man i USA? Bearbetar Indien och Kina för att de inte ska öka sina utsläpp. Indien ligger runt 2 ton per person och år. Som svensk i USA förfäras man först över hur mycket som går att göra i miljöfrågan, men faller sedan in i konsumtionshetsen och köper en lika stor och bensinslukande bil som grannen har.

Vad beror det på att vi svenskar är så miljövänliga att vi inte ens tänker på att vi är det? Är det den gamla parollen Håll Sverige Rent som så starkt har etsat sig fast i vårt medvetande att vi inte kan göra annat? Ungefär som att jag trodde att Toyota var fantastiskt när jag var barn, bara för att det stod så på bilarna? Man kanske inte behöver fundera så mycket på varför, utan bara fortsätta vara.

No comments:

Post a Comment