Sunday, December 27, 2009

Julkorv

Ett nygammalt inslag på vårt julbord var i år den klassiska julkorven. Jag kan inte minnas när jag åt julkorv senast och hade glömt bort om det var gott eller inte. Årets korv inhandlade jag på Percys i Norrviken och var en egenproducerad korv, tillagad på gammalt hederligt vis.

Det finns mat som absolut inte gör sig i den massproducerade världen. All mat är bättre i småskalighet, men viss mat klarar sig sämre än annan. Många av oss har fått vår uppfattning om svensk husmanskost förvanskad av den massproducerade skolmaten. Vi tror att vi inte tycker om torsk med äggsås, kalops, dillkött och kokkorv. Hederlig mat som har tillagats av dåliga råvaror och utan kärlek med ett katastrofalt resultat.

Att återuppta bekantskapen med dessa gamla klassiker, tillagade av riktiga råvaror och med stor omsorg, är som att besöka en annan tid, då råvaror valdes efter säsong och matlagning fick ta tid. Behöver jag säga att julkorven smakade ljuvligt?

No comments:

Post a Comment