Tuesday, December 15, 2009

Snöigt

Utanför fönstret ligger nu tio centimeter fluffig nysnö. Hela dagen har det snöat och skapat oreda i trafiken. Sägs det. Själv har jag bara kört några kilometer här i krokarna och det fungerade utmärkt.

I New York hade skolorna antagligen varit stängda en dag som denna. Där tar man det här med snö på stort allvar. Inte bara skolorna stängs, även affärsmöten ställs in. Vi svenskar betraktas utifrån som mycket privilegierade med våra fem veckor lagstadgade semestrar, men gudarna ska veta att vi jobbar när det jobbas ska. Här ställs inga möten in på grund av lite snö. Inte ens på grund av mycket snö.

Med fara för såväl vårt eget liv som andras, beger vi oss iväg i morgontrafiken oavsett om plog- och saltbilen har hunnit med sitt. Att ringa in till jobbet för att säga att man är sen på grund av vädret är lika osannolikt som att man skulle ringa och meddela att man önskar sova lite längre någon morgon.

Jag tror att vi svenskar slits mellan två helt olika arv. Åt ena hållet drar vårt lutherska arv som säger åt oss att göra rätt för oss till varje pris. Åt andra hållet drar den socialdemokratiska andan där våra rättigheter är viktigare än våra skyldigheter. Tur att vi har EU numera som kan bidra med lite ytterligare krydda i dragkampen.

No comments:

Post a Comment