Saturday, May 15, 2010

Besök i byar

Bilen hämtar oss klockan tio på förmiddagen. Den här gången är det bara sjuåringen och jag som ska på utflykt. Så fort vi har lämnat Luang Prabang lämnar vi också asfalten. Vägarna består nu istället av grus och gropar. Efter cirka 20 minuter på dessa grusvägar anländer vi till dagens första delmål, en Paknam by.

Vår driver släpper av oss vid byns infart och vi får själva promenera över den bro som leder in till byn. Barn leker i den lilla dammen bron korsar och de är lika nyfikna på oss som vi på dem. Skillnaden är att vi har kommit till dem och de inte har en aning om varför vi är här. Vi hälsar och ler efter bästa förmåga.

Byn ger ett trivsamt och fridfullt intryck trots sin enkelhet. Mellan husen växer trädgårdar och överallt är det fullt av fjärilar. Byns stolthet är dels templet och dels skolan. Hit kommer hela traktens barn för att gå i skolan. Skolan börjar åtta och slutar halv fem, men däremellan går barnen hem för lunch mellan elva och två. Vissa barn har nästan en timmes gångväg till skolan, vilket ger näst intill fyra timmars promenad om dagen.

Nästa delmål är en Khmu by. Khmu är den näst största etniska gruppen i Laos och byn är enklare än den första vi besökte. Alla människor ler vänligt mot oss. Att inleda ett samtal är meningslöst eftersom ingen pratar engelska. En pojke som precis har kommit hem från skolan för lunch hälsar oss med Good Morning. Jag svarar honom och frågar om han pratar engelska, men han bara skakar på huvudet, skrattar och går vidare.

Det mest anslående i denna by är den totala avsaknaden av grönska. Mellan husen finns endast brun, nertrampad jord. Om detta är något typiskt för en Khmu by, eller bara för just denna by får jag inte reda på.

Sista byn vi besöker är en Hmong. Här är husen annorlunda än i de andra byarna. Bostäderna byggs direkt på marken och påminner nästan om de hus vi skissar när vi vill illustrera en vikingaby. Miljön känns beklämmande enkel och fattig, men senare får jag veta att här i Laos betraktas Hmongfolket med stor respekt. De har inte bara god kontakt med andarna, de är även mer förmögna än vad man kan ana och anses ha ett osedvanligt gott huvud för matematik.

Efter denna snabblektion i Laos demografi beger vi oss till dagens slutmål, Xieng Mouark Resort. Detta är en liten och ganska eftersatt resort, men den har det viktigaste, en pool. Dessutom ligger den fantastiskt vackert med utsikt över grönskande berg var man än tittar. Fördelen med den totala bristen på service är att vi känner oss som om vi har tagit över någons övergivna sommarresidens. Vår förbeställda mat serveras dock på utsatt tid och sjuåringen kan ägna flera timmar åt det hon helst gör, badar.

3 comments:

  1. Hmong? Kommer du ihåg att det var Hmong people i Eastwoods senaste (?) film, Gran Turino? Intressant..
    Kram
    Den-som-fick-vara-hemma

    ReplyDelete
  2. Vilket fantastiskt äventyr ni befinner er i! Kram Ulla
    P.S. Les fils à Maman var en riktig pärla och som av en händelse låg den mitt över gatan från vårt hotell.

    ReplyDelete
  3. Visst ja, det var Hmong i Gran Turino, det hade jag helt glömt bort. Kul att du kom ihåg det!

    Ulla - roligt att ni gillade Les fils à Maman. Visst är det en skön restaurang? Kul att den låg så nära. Hoppas att ni hade en bra Paris-helg!

    ReplyDelete