Tuesday, May 4, 2010

Bröllop

Vår andra dag här i Luang Prabang är vi bjudna på bröllop. En av de av hotellet anlitade "van drivers" har bjudit in till bröllop. Vanligtvis är bröllopen här mycket stora, med runt 700 gäster, varför det är stor sannolikhet att bli bjuden på bröllop. Normalt ankommer inbjudan dagen innan bröllopet, men denna inbjudan skickades nästan en hel vecka innan festdagen.

Enligt inbjudan börjar festen klockan 19, men vi anländer strax efter 20 och är då bland de första gästerna. Vid entrén står två stora urnor uppställda där min svärfar stoppar ner ett kuvert förtryckt med sitt namn. I kuvertet ligger pengar, vilket alla förväntas att ge. Som västerlänningar förväntas vi ge lite mer än andra.

Efter urnorna står brudparet tillsammans med sina närmaste släktingar uppställda på rad. Även vi går på rad då vi passerar bröllopsföljet och hälsar på asiatiskt vis på alla.

I den stora salen står minst hundra runda bord uppdukade och det är fri sittning. På borden står mat och öl uppdukat. Vi håller oss till ölen, eftersom våra västerländska magar troligtvis inte kan hantera den mat som har stått uppställda ett par timmar i den tropiska värmen.

När större delen av gästerna har anlänt, kommer brudparet in tillsammans med sina släktingar och flera uppträdanden i form av danserskor börjar. Efter showen är det dags för brudparet att dansa, en helt annan dans än vi är vana vid på svenska bröllop, och sedan är det fritt fram för alla att delta i dansen.

No comments:

Post a Comment