Monday, May 17, 2010

Phosy Market

Det finns många marknader i Luang Prabang - Morning Market, Evening Market, Dara Market, China Market - men den riktigt, riktiga marknaden är Phosy Market. Denna marknad ligger inte på halvön där allt händer och turisterna finns, utan precis utanför. Det som säljs på denna marknad är inte turistigt krimskrams, utan sådant en Luang Prabang-bo behöver.

Största delen av marknaden upptas av kött, fisk och grönsaker. Hit kommer bönderna från landsbygden om morgnarna för att sälja sina grödor och hit kommer restaurangerna och slutkonsumenterna för att köpa.

Köttdiskarna består av långa träbord där man kan lära sig allt om djurens anatomi. Här säljs tarmar, njurar, lungor, trynen och filéer, till och med grisfoster om man har tur. Fiskarna simmar levande i små kar på golvet där de förses med syre för att klara sig så länge som möjligt. Bland grönsakerna hittar vi den vattenkrasse och vårlök vi tidigare i veckan hittade i byarna. Nu ligger de här, klara för försäljning.

Här hittar vi Laos på riktigt och påminns samtidigt om att den mat vi äter en gång för inte så länge sedan bestod av styckdelar.

No comments:

Post a Comment