Thursday, September 2, 2010

Idioti

I Västerviks kommun har man bestämt sig för att minska städnotan genom att låta lärare och annan skolpersonal ansvara för delar av städningen. Hur tänker man då? Att städpersonal är dyrare än lärarna? Betyder det att städarna tjänar mer än lärarna?

Upplägget är så idiotiskt att håret reser sig på armarna. Jag kan höra resonemanget:

"Vi har en kostnadspost här i vår budget som heter städning. Kan vi minska den på något sätt?"
Förhandling börjar med städfirman som har svar på tal:
"Om ni vill betala mindre, kommer vi att göra mindre"

En smart kommunaltjänsteman kommer på att lärarkåren ändå får månadslön. Vi låter dem utföra de uppgifter städföretaget inte längre har tid med. "Toppen, vi har minskat städkostnaden, men inte dragit ner på städkvaliteten. Jisses vad vi är bra!"

Hur dum får man bli? Tid som ska användas till våra barn används istället till städning. Välutbildad personal får lägga sin tid på att vattna blommor och dammtorka istället för att planera nästa skoldag.

Skulle detta någonsin kunna hända inom någon annan sektor än den offentliga? Skulle ett företag komma på idén att låta sina välutbildade specialister städa bara för att "spara pengar". Självklart inte! Där har man vett att använda exklusiv arbetskraft där den gör mest nytta, något annat är inte företagsekonomiskt lönsamt.

Jag skäms å Västervik Kommuns vägnar.

No comments:

Post a Comment