Tuesday, August 17, 2010

Skansen

Min mans brorsdöttrar är här på besök från Skåne, utan föräldrar. De är åtta och tio år gamla och vår lilla dotters stora idoler. Sjuåringen har fnittrat oavbrutet sedan kusinernas ankomst i går kväll. Kusiner tycks besitta en magisk kraft. Sällan ser man barn leka så okonstlat och ohejdat som med jämnåriga kusiner.

En av önskningarna från kusinerna var att besöka aporna på Skansen. Numera är Skansens apberg inbyggt i Skansen Akvariet och standarden är hög. Där finns lemurer, surikater, dvärgsidenapor och inte minst babianer. Babianerna är underbara med sitt klassiska apmanér som hela tiden touchar den sidan av mänskligheten vi gör det bästa för att dölja.

Efter aporna besökte vi de gamla stadskvarteren. Vi var i Kryddboden från 1800-talet, Konsumbutiken som var ny på 30-talet och Apoteket från 1700-talet. Överallt blev vi väl mottagna och barnen frågade massor. Utan gassande sol och trängsel är dessa kvarter en riktig höjdare. Stora kusinen kommenterade att det måste vara mycket mer miljövänligt att handla som man gjorde i den gamla kryddboden. Jag kunde inte annat än att hålla med.

Slutligen gick vi förbi Soliden och tittade på förberedelserna inför kvällens Allsång. De nordiska djuren får vi besöka en annan gång. Nu vill barnen leka fria lekar. Det slår både apor, kryddbodar och allsång.

No comments:

Post a Comment