Wednesday, November 3, 2010

Chick lit

I går intervjuades Monica Gunne och Amelia Adamo på radio angående sin bok Sex, Systerskap och några män senare. Boken är en form av Sex and the City för kvinnor över 55 och bygger på författarnas egna erfarenheter.

Både den manliga och kvinnliga reporten fokuserade främst på hur lite dessa kvinnor representerar sina medsystrar och om det verkligen var rätt att skriva en bok som bygger på kvinnor som inte bara är vackra utan dessutom rika.

Kan det vara så att det är mer stötande när kvinnor över 55 framstår som framgångsrika och självständiga än när män i samma ålder gör det? Eller unga kvinnor? Läser man dessutom de kommentarer som har lämnats till radioprogrammet framstår det tydligt hur provocerande dessa kvinnor är.

Chick lit tycks fortfarande ha konsten att utmana och handlar den dessutom om kvinnor som bör veta sin plats i klimakteriet retar det desto mer. Att Ulf Lundell har passerat 60 och fortfarande skriver om vin, kvinnor och sång tycks vara förväntat och inte det minsta provocerande.

För mig som snart fyller 45 känns det befriande att veta att det finns livsglädje, sex och systerskap att se fram emot även efter 55, även om man är kvinna. Men det misstänkte jag nog redan innan.

No comments:

Post a Comment