Thursday, November 4, 2010

Handledarutbildning

Artonåringen och hennes föräldrar har äntligen kommit till skott och tagit tag i det där med körkort. Nu för tiden måste alla som vill sitta i framsätet på en bil med skylten "Övningskör" gå en Handledarkurs. I drygt tre timmar satt vi blivande handledare och elever och lyssnade på vad vi bör tänka på under övningskörningen.

Dessa tre obligatoriska timmar innan övningskörningen ens får börja kan jämföras med de totalt fem obligatoriska timmarna i New York State som vi genomled för nästan två år sedan. Det enda som är jämförbart mellan de amerikanska körkortskraven och de svenska är byråkratin.

Förutom handledarkursen måste eleverna även gå en obligatorisk Riskkurs. Mellan raderna kunde vi förstå att denna kurs har tillkommit på grund av att de unga männen har alltför höga tankar om sin egen bilkörning och därmed även står för en oproportionerligt stor del av olycksstatistiken. Varför inte sätta ner foten och rikta en kurs endast till unga män istället för att tvinga alla blivande körkortsinnehavare att gå en kurs som så uppenbart riktar sig till hälften av deltagarna?

No comments:

Post a Comment