Wednesday, November 17, 2010

Middagsfrid

På radion igår diskuterades det nya fenomenet med hemleverans av matkassar. Sedan 2007 har marknaden exploderat med företag som erbjuder färdigpackade matkassar utifrån en av dem förberedd meny.

I vårt hem har vi haft Middagsfrid sedan i januari. Det började som en nödvändighet när jag arbetade i stan. Vi har ingen mataffär inom gångavstånd från vårt hus och eftersom jag åkte buss fram och tillbaka från jobbet blev det ett moment för mycket att handla på vägen. Alternativet hade varit att göra all planering och inhandling på helgen, men det lyckades vi aldrig med.

På radion låg allt fokus på just denna tidsbesparing. Efter snart 11 månader som brukare av denna tjänst anser jag att förtjänsten inte bara ligger i tidsbesparingen. Den största vinningen är istället variationen på kosten och kvaliteten på middagarnas komposition. Aldrig har vi serverat så mycket olika grönsaker och haft sådan variation på våra middagar.

En annan viktigt vinst är de pedagogiska instruktionerna som innebär att alla i familjen kan vara med och laga maten. Tonåringarna hävdar ofta att de hellre lagar mat efter eget huvud än följer ett recept, men att följa ett recept är en form av utbildning som underlättar för framtida improvisationer.

Än har vi dock inte kommit så långt att vi serverar veckans vegetariska alternativ såsom det är tänkt.

No comments:

Post a Comment